Perzische rijst met Sweet Eve frambozen, walnoten en peterselie

Deze overheerlijke maaltijd is gebaseerd op het klassiek perzische gerecht Javaher Polow. De fruitige rijst zal zonder meer gewaardeerd worden door de echte smaakliefhebber. Het is een groot bijgerecht wat zich perfect laat combineren met een pittige stoofpot of een sappig gebraden kip. De gouden boterachtige korst die ontstaat op de bodem van de pan is bovendien bijzonder lekker.


Algemeen

Aantal personen:
Bereidingstijd:
Kooktijd:
6 (bijgerecht)
40 minuten plus 1 uur weektijd
40 minuten

Perzische rijst met Sweet Eve frambozen
Ingrediƫnten

Voor de rijst

300 gr. basmatirijst
Een royal snufje saffraan
150 gr. gedroogde cranberries
2 eetlepels olijfolie
60 gr. ongezouten boter
1 grote ui, fijn gesneden
1 kaneelstokje
1 theelepel kardemom, gekneusd met de platte kant van een mes
1 theelepel komijnzaad
Zout en versgemalen zwarte peper

Garnering

100 gr. walnoten, grof gehakt
225 gr Sweet Eve frambozen
Een royaal bosje peterselie, fijngehakt
Fijn geraspte sinaasappelschil


Bereidingswijze

  1. Doe de rijst in een zeef en spoel het met koud stromend water. Vul daarna een pan met koud water, waarin je de rijst nog ongeveer een uur laat weken. Zorg ervoor dat de rijst volledig onder water staat. Doe ondertussen de saffraan in een hittebestendig glas en voeg hier twee eetlepels kokend water aan toe. Zet dit even apart, zodat de saffraan goed kan weken. Doe ditzelfde voor de cranberries: voeg kokend water toe totdat de cranberries volledig onder water staan en zet het hittebestendig glas even apart om het geheel te laten weken.
  2. Zodra de weektijd van de rijst, saffraan en cranberries half verstreken is, doe je de olie en de helft van de boter in een diepe koekenpan met antiaanbaklaag. Zet de pan op laag vuur. Zodra de boter gesmolten is, voeg je de ui, de kaneel, de kardemom en de komijn toe. Bak het geheel zachtjes gedurende ongeveer 30 minuten, tot de ui zacht en licht gekarameliseerd is. Haal de pan van het vuur.
  3. Giet de rijst af en doe deze in een grote pan. Vul de pan tot ongeveer 3 cm boven de rijst met kokend water en zet deze op middelhoog vuur. Kook de rijst voor 3 minuten, laat de rijst daarna uitlekken en spoel het met koud stromend water. Laat het goed afkoelen en uitlekken. De rijst zal net gekookt zijn, maar heeft zijn bite behouden en zal niet plakkerig zijn.
  4. Roer de afgekoelde rijst samen met de saffraan (inclusief weekwater) en de cranberries (inclusief weekwater) door de uien in de pan. Kruid het geheel met zout en versgemalen peper. Roer de kruiden er goed doorheen en besprenkel vervolgens de rijst met de overgebleven boter. Maak met een steel van een houten lepel 5 tot 6 gaten in de rijst, helemaal tot aan de bodem van de pan. Dit zorgt ervoor dat de rijst gelijkmatig gestoomd zal worden.
  5. Scheur een stuk bakpapier af, verkreukel het onder stromend water, schut het overtollige water ervan af en leg het vervolgens precies over de rijst. Dek het geheel goed af met folie en plaats de pan op zeer laag vuur. Kook het geheel gedurende 40 minuten. De rijst zal gekookt en zacht zijn en op de bodem van de pan zal zich een heerlijke korst gevormd hebben.
  6. Rooster, terwijl je de rijst aan het koken bent, de walnoten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en er een notenaroma vrijkomt. Doe de walnoten in een kom en roer ze door de Sweet Eve frambozen, peterselie, sinaasappelschil en knoflook. Zet de kom even apart.
  7. Zodra de rijst klaar is, mag het folie en het bakpapier verwijderd worden. Hussel het mengsel van walnoot, framboos en knoflook lichtjes door met een vork, voeg dit toe aan de rijst en stort het geheel vervolgens in een voorverwarmde schaal. Schraap de crunchy gekarameliseerde laag rijst van de bodem van de pan en sprenkel de kruimels over de rijst. De Perzische rijst met Sweet Eve frambozen, walnoten en peterselie is nu klaar om gelijk opgediend te worden.